Military Weekend AJB

2013-10-09 | 20:33:00 | Kategori: Övrigt | 0 kommentarer
Jag och 2 till har haft turen att få uppleva en helt fantastisk helg uppe i Arvidsjaur, på AJB (Arméns Jägar Bataljon). Finns inte mycket att berätta om resan upp, så jag kommer hoppa direkt till när vi landade i Umeå.

 

Fredag. Vi gick av planet och möttes av en Löjtnant, han visade vägen till en minibuss som stog och väntade på oss för att köra mot Arvidsjaur. Vägen var lång och tråkig att åka, tog cirka 3 timmar att köra. På vägen körde vi nästan på ett gäng renar som sprang över vägen. Väl framme så möttes vi av 9 andra deltagare av military weekend. Vi började fredag kvällen med att få ut våran utrustning som vi skulle ha med oss ut i fält på morgonen. Efter att vi fått ut allt vi behövde så gick vi och åt kvällsmat och sedan direkt i säng.

 

Lördag. Vi gick upp vid 06.600 tiden, bäddade våra sängar som vanligt och därefter ställde vi upp i korridoren för att få våra order. Vi skulle kompletera utrustning och lära oss packa rätt. Därefter var det frukost, det gällde att äta ordentligt eftersom vi skulle marschera ut i farliga skogen. Vi började marschera ut och på vägen hade vi bra väder och fin utsikt. När vi kom fram till station 1 som var "OP", alltså "observations post" så berättade vårat befäl lite om hur det var att ligga på post och hur man bygger upp en. Vi fick gå in i den och titta genom en kikare och se om vi kunde hitta olika objekt som de hade plaserat ut.

 

Därefter fick vi känna och klämma på en AG90 och ett PSG90, tyvärr fick vi inte ta bilder på PSG:n eftersom de hade ett nytt sikte på vapnet som inte får ofentlig göras. Efter detta var gjort fick vi laga mat och äta upp oss, efteråt fick vi en karta och blev tillsagda att vi skulle gå till en speciell plats. Våra befäl åkte iväg i minibussen och vi gav oss av. När vi var framme vid nästa station så hade dom lagt upp en KSP90, AK5c med granattillsats, en KSP58, en stridsväst08 samt en ryggsäck, vi fick känna och klämma samtidigt som de berättade om vapnen och packningen.

 
 
 

Efteråt blev vi tillsagda att följa vårat befäl till våran förläggningsplats, där visade han hur man bäst skyddar sig mot kylan, men gran ris, kläder etc. När det hade börjat mörkna så blev vi tillsagda att äta för att sedan samlas vid befälets sovplats. När vi kom till befälets sov plats så hade han plockat fram 6st bilförstärkare GN117. (Bildförstärkare är det som dom flesta kallar Nightvision Goggles). Han förklarade hur man använder som, vad IR funktionen var bra för och allt sådant. Därefter gick vi ner till skjutbanan för att gå en mörker slinga och leta efter motståndare, första varvet vi gick var utan GN117 och andra varvet gick vi med dom. Det var i syfte för att visa vilket övertag man har om man använder Bildförstärkare under natten. Man märkte snabbt vilket övertag man hade med bildförstärkarna. Efter att vi gått mörkerslingan så begav vi oss av mot lägret för att grilla korv och snacka. Vi fick schemat om morgon dagen och sedan gick vi en och en till sängs.

 

Söndag. Vi vaknar upp i den kalla norrlänska skogen av att vårat befäl kom och sparkade liv i oss. Ingen ville lämna sina varma "sängar" eller sina sov säckar, efter lite om och men så var vi alla på fötter, klädde på oss och käkade samt packade ner vår förläggning och satte oss vid befälets varma eld för att åter igen gå igenom vad vi skulle göra under dagen. Vi slängde upp Trosspackningen på en pickis, därefter begav vi oss av mot skjutbanan där vi hade gått våran mörkerslinga kvällen innan. Vi ställde upp och fick besked om att vi äntligen skulle få skjuta lite! Vi gick igenom hörsel skydd och säkerhet, samt vad man sägen när man räcker över ett laddat vapen och lite andra små detaljer. Vi stog ch väntade länge på att få skjuta, eftersom dom bara hade 1 AK5c och 1 Pistol88 så tog det sin lilla tid. Det var riktigt rolig att få skjuta.

 

Efteråt så var det bara att ge sig av mot AJB igen. Där fick vi i oss lite lunch och sedan var det att lämna tillbaka utrustningen vi hade fått ut, och sedan begav vi oss av mot flygplatsen med många minnen och en upplevelse vi sent skulle glömma! Vi hade blivit lite försenade och det var oklart om vi skulle hinna fram till flyget i tid, men vi klarade det precis. Vi satt ner och väntade på att vi skulle få gå på planet, sen säger dom i högtalarna att vårat plan kommer bli en kart sent för dom har hittat ett tekniskt fel på planet. Vi sitter och väntar i säkert en halvtimme innan dom säger att en tekniker flygs från Arlanda till Umeå för att lösa problemet, vi är hungriga och sura. Efter en liten stund säger dom att vi får mat kuponger och att vi kan äta, mitt i maten säger dom att planet kommer avgå cirka 21.45. Äntligen får vi gå på planet och flyger mot Arlanda, precis innan vi landar så ropar dom upp att vi har fått gratis hotell rum på arlanda eftersom det inte går några plan mot Landvetter förens i morgon. Vi tar in på hotellen och får våra nycklar, alla tre vill bara få sig en varm dusch och sedan somna.

 

Måndag. Vi vaknar 04:50, går upp och packar ihop vår utrustning och går sedan ner till matsalen för att få i oss lite frukost. Därefter går vi och löser ut de nya biljetterna och går mot planet. Äntligen är vi på väg hem! Vi möts upp av våran Löjtnant som väntar med minibussen för att köra oss hem.

 

Denna helg är något jag kommer minnas för alltid. Sent ska jag glöma denna otroliga upplevelse! Får ni någon gång en chans att göra en Military Weekend så tveka inte en sekund!

Justus Rackborg LK2

 

Bilder: Oskar Mattson

Grundkursens första övning!

2013-10-08 | 21:39:00 | Kategori: Övningar | 0 kommentarer
Den senaste övningen var ungdomarna uppdelade i två grupper större delan av helgen. Den ena gruppen var Lk1 och Fk som var ute i skogen och lärde sig spana. Den andra gruppen var Lk2 och Gk där Lk2 tog hand om de nya Gk på deras första övning! Så här kommer två berättelser om övningen, en från Lk1 synvinkel och en från Lk2.
 
FK/LK1
På fredagen var det inryckning för årets andra övning för oss som lk1or och fk. Vi fick reda på att vi skulle sova och bo i något som kallas "bivack" lördag till söndag och vi skulle få spaningsuppdrag. Därför skulle fredagskvällen gå ut på att packa terrängbilen och vi skulle även ha repetition på "kallt väder".
 
Lördags morgon kom och vi lastade in oss i terrängbilen för att bli körda till den destination vi skulle bygga vår sovplats för dagen och natten. Vi hade ungefär 7 timmar på oss att bygga klart innan "fienden" kom till en plats i närheten och vi var tvunga att ha "ljud- och ljus-diciplin". När vi började bli klara så samlade instruktör Håkansson oss för att hålla i en grundutbildning om spaning. Vi fick lära oss om hur vi ska maskera oss på bästa sätt och hur vi ska röra oss för att vara så snabba och tysta som möjligt. Vi fick även lära oss hur "mörker- glasögonen" (GN1) skulle användas och mycket mer.
 
Vi maskerade oss först med färg i ansiktet och sedan med det skogen hade att erbjuda, t.ex. gräs, löv och kvistar. Vi delades upp i par och vi fick två spaningsfrågor: vad gör dom? Hur många är dom? När vi kunde svara på dessa frågor skulle vi rapportera in detta till högre chef med hjälp av en radio 180. Spaningen fortsatte genom natten, paren bytte av varandra och spaningsfrågorna ändrades.
 
Söndag morgon. Vi rev förläggning och lastade tillbaka allt i terrängbilen och vi åkte tillbaka till regementet (LV6). Där mötte vi upp med den nya GK och LK2 som skulle ha en stor sjukvårdsövning i idrottshallen. En första övning Försvarsutbildarna i Halland alltid har för att de nya ungdomarna ska lära sig sjukvård.
 
En kul övning som fortfarande lär mig nya sätt att hjälpa en människa i nöd. Efter detta började helgen gå mot sitt slut och sergeanten gav order om "höger, vänster om!". En kul och lärorik övning. Om du läser det här och ännu inte gått med, tveka inte! Man lär sig mycket som man aldrig skulle lärt sig annars, man får nya vänner och en helg fri från plugg. Ju fler vi blir, desto roligare övningar!
 
Lk1 Basic
 
 
 

LK2/GK
Nu börjar det Fredag, 27:e September. Nu börjar det nya året inom Försvarsutbildarna på riktigt! Inryckning vid vakten, Lv6 kl 19.00. Vi ställde upp där med de nya grundkursarna och begav oss in på regementet. Vi ställde upp i korridoren och vi i ledarkurs 2 gick in på ett logement med två av instruktörerna. Vi fick veta att det skulle bli mycket ansvar på oss denna övningen. Vi skulle få ta ansvar över grundkursen och lära dem grunderna. Så vi planerade lite på kvällen och delade in oss i smågrupper där vi sedan gick igenom städområdena med grundkursen och sa vad man skulle använda var.Därefter var kvällen slut och vi sa godnatt.
 
Lördag morgon. Vi städade av efter oss och åt frukost, sedan åkte fortsättnings- och ledarkurs 1 ut i fält. Vi fick ta hand om Grundkursen som informerat kvällen innan. Vi gick ner med alla till förrådet och de fick ut sin utrustning. Därefter fick de prova det viktigaste som byxor och kängor för att se så att de verkligen passade och inte var trasiga. Sedan gjorde vi en persisk marknad. Det är när man tar fram all sin utrustning och kollar så att alla har fått allt. Vi passade samtidigt på att berätta om flerlagersprincipen och hur man packar korrekt.
 
Efter lunch åkte vi ut till nyårsåsen och där hade grundkursen bland annat egg- pch kalltväder utbildning. Vi i ledarkurs 2 skulle planera ett övningsmoment med teambuilding övningar med syfte att grundkursen skulle lära känna varandra och släppa barriären så att de kan sammarbeta bättre. Vi hade 6 timmar på oss att planera detta, vi använde oss av en och en halv timme. Då hade vi övningar för ca 2-2,5 timmar när vi egentligen skulle haft övningar för 4timmar. Syftet för oss var att vi skulle veta att det inte är så enkelt att planera, det tar lång tid och skall vara noggrant gjort. Våran planering var inte direkt nogrann gjord. När vi var färdiga med planeringen fick vi vänta. Det blev snabbt segt men vi fick åka en tur i skogen med en bandvagn 206. Nu vet vi att vi ska änvända tiden bättre och om vi ska planera aktiviteter för 4 timmar så ska vi göra det för 5 timmar istället.
 
När vi väl började utföra teambuildingen så gick det bra. Vi delade in oss i två grupper och gjorde som vi planerat. Det gick bra med det ‘’lilla’’ vi hade planerat eftersom det blev tidsbrist. Sedan åkte vi tillbaka till regementet och sov.
 
Sista dagen för denna övningen började. Vi städade som vi brukar och under tiden ville vår sergeant ha 3 st frivilliga från ledarkurs 2. Jag och 2 andra blev utvalda av de som anmälde sig och vi skulle hjälpa till som biträdande istruktörer under sjukvårdsutbildningen medans de andra i ledarkurs 2 hjälpte till att vårda utrustningen som hade använts i fält. Vi förevisade, hjälpte till och inspekterade bland annat. Sedan hade vi lunch och efter det ett stort sjukvårdsmoment där vi 3 samt några instuktörer var skademarkörer.
 
Till sist så utvärderade vi övningen och fick lite info om nästa övning som skall vara ute i den stora farliga skogen! Detta sammanfattar årets första riktiga övning! Vi alla hoppas att alla grundkursarna som var med denna övningen kommer tillbaka och att de tar med sig minst var sin vän! Läsning om vad fortsättnings- och ledarkurs 1 gjorde kommer även att finnas att läsa på bloggen fast som ett annat inlägg!
 
Valentin Speljak LK2
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus