HvSS- träning med hinderbana

2013-04-18 | 22:58:00 | Kategori: HvSS-träning | 0 kommentarer

Ännu en HvSS träning inför tävlingen i Augusti. Vi ryckte in på en Lördag kl 09.00 på morgonen. Vi låste direkt ut vapnen som vi skulle använda, det var vapen .22 Long. Vi åkte ner till skjutfältet för att börja skjuta in vapnen. Vi sköt hela dagen fram till ca kl18.00. Vi började med att skjuta i liggande skjutställning och avancerade därefter upp till knästående och till stående skjutställning. Vi varierade sen mellan skjutställningarna. Till exempel, vi började med att skjuta två magasin i knästående skjutställning på 50meter och sedan sprang vi fram till 25meters linjen för att skjuta stående. Vi sköt mest på 50meters avstånd, men emellanåt sprang vi fram till 25meters linjen och sköt stående men vi provade även att göra det från 50meter. När dagens skjutning var över så skulle vi ha ett fys pass (idrott/gymnastik). Vi började med att springa varv inuti idrottshallen för att värma upp och därefter spelade vi ’’Siv-basket’’. Det är bokstavligt talat basket utan regler. Man får hålla i bollen och springa, hålla fast folk, knuffas och ha fysisk kontakt men man får ju inte skada någon annan spelare. Det ska skötas snyggt, men aggressivt. Därefter avslutade vi fys passet med lite innebandy. När fysen var slut så gick vi upp och duschade. Därefter för att avrunda kvällen så började vi att titta på film, men vi var så trötta att vi gick till sängs efter lite er än halva filmen.

 

Nu var det söndags morgon. Vi vaknade och begav oss mot matsalen, därefter städade vi ur lite snabbt i logementet (sovsalen). Sedan begav vi oss mot hinderbanan utanför Lv6. Vi sprang igenom den och sedan gick vi igenom den momentsvis för att träna teknik och se vad vi behövde träna mer på. Den är inte så lätt som den ser ut. När man springer över mållinjen så vill man bara lägga sig ner. Det gäller att hålla ett lagom tempo och inte skynda sig. Det kanske låter konstigt men du måste spara på krafterna för kunna orka ta dig igenom hela banan.

Därefter övade vi lite på handgranats kastning. Detta är inte heller så lätt som det ser ut men det är ju inte omöjligt. Det är något man får träna in. Efter handgranats kastningen så skulle vi stega. Det vill säga räkna ut medelvärdet av hur många steg man tar individuellt på 100meter. Först gående, sedan joggande/springande. Vi räknade ut detta och sedan provade vi om det fungerade. Vi gick först en bit och joggade sedan resten. Därefter skulle vi räkna ut hur lång sträckan var. De flesta kom i närheten av talet och vissa var närmare än andra men det gick hyfsat bra för att vara första gången.

 

Nu var det dags för orientering. Vi började orientera på en fast bana. Vår sergeant kollade upp veckan innan om den fasta bana fortfarande fanns kvar och det var den enligt upplysningen. Men när vi väl sprang så saknades ca 8 av 13 kontroller så vår sergeant letade efter oss i minibuss och  han plockade upp alla förutom en grupp (varje grupp va på 2pers, förutom 1 grupp med 1 person) som vi inte kunde hitta. Han släppte av oss för att äta snabbt medans han själv fortsatte att leta, när vi var färdiga och skulle hjälpa honom hade han hittat gruppen och det visade sig att de hade sprungit hela banan. Allt löste sig till slut. Nu var det dags för ett ’’halv fys pass’’ kan man kalla det. Vi gick in i idrottssalen med våra uniformer på och tog varsin Kettle-bell och gjorde step ups, det var tungt. Därefter skulle vi göra höga knän på en tjockmatta MED kettle-bells. Det var otroligt jobbigt även fast vi ’’bara’’ gjorde det i 30 sekunder. Detta skulle simulera att bära någon på en sjukbår. Som avslutning så skulle vi prova på att göra ett test som mätte vår syreupptagning. Det var en rodd-maskin, som att sitta och ro i en båt. Man skulle ro i 500meter på så snabb tid som möjligt. Detta var extremt jobbigt och tiderna varierade beroende på person. När det var klart så var träningen nästan avslutad och vi gick upp till logementet för att hämta våra saker. Därefter sa vi adjö tills nästa gång för en lyckad, rolig och lärorik HvSS träning!

 

Lk1 Valentin Speljak

 

Att upprätthålla en vägspärr

2013-04-18 | 22:49:00 | Kategori: Övningar | 0 kommentarer

På fredagen lämnade vi av våra väskor i en lastbil och hade en snabb uppställning. Därefter åkte vi iväg till Nyårsåsens skjutfält och reste vår förläggning. Det rådde ljud- och ljus diciplin. Det var kolsvart ute och det var lite problematiskt att resa tälten på grund av att marken under oss var frusen och det var träd i vägen, men när grunderna för tältet var stabila så gick det bättre. Vi satte in tältpinnar och gjorde plats för kaminen. Vid det här laget var det en bra andel av gruppen som var lite irriterade för att det hade tagit så lång tid och det rådde lite smått kaos. Men det kan man förstå eftersom det var kallt, sent och mörkt. När förläggningen var klar så slappnade vi alla av lite i tälten och väntade på vidare order. Elden hade börjat värma oss och vi fick reda på att det var dags för mat. Vi fick varsin baguett och en cola som rekommenderades att drickas på morgondagen eftersom det var snart läggdags. Nu fick man gå och lägga sig om man ville, många var trötta och la sig, men några var inte trötta och höll andra vakna med sitt prat och sina skratt. Det var en rätt så sömnlös natt, men den första natten brukar vara den ''värsta''.

 

Det blev morgon, vi steg upp och gjorde oss klara för uppställning. Vi hade gått upp en bra stund före uppställningen så vi fick stå och vänta ett litet tag. På uppställningen fick vi i ledarkursen (LK) direktiv att vi skulle åka upp till värme stugan för att lära oss om hur det går till att upprätthålla en VCP (vägspärr), lite lagar och regler, skyddsundersökning av person och fordon samt lite ''självförsvar''. Med andra ord, vad som får och icke får göras samt hur vi ska agera om ''motsåndaren'' blir våldsam. När detta var färdigt så var det lunchtid, grund- och fortsättningskursen (GK/FK) hade övat på att resa förläggning och hade flyttat på den. Vi fick ut 24-timmars påsar, som namnet säger så är de gjorda för att hålla i ett dygn.

 

Efter maten så byggde vi i ledarkursen upp VCP:n, den bestod av ''tanktraps'' och tunnor som var posteringen. Vi skulle stoppa både fordon och folk till fots. Våran sergeant hjälpte oss att öva lite vid VCP:n och vi klarade ut några frågetecken. Inför VCP:n skulle vi göre en lista, den listan hade 3st gupper, de kallades för ''posten'', ''insats'' och ''löken''. De 2 personerna som var på posten stod nere vid VCP:n och skulle försöka övertala personerna som kom att vända om, gick inte detta eller om personerna blev våldsamma eller behövde hjälp så kallade de in insatsstyrkan som bestod av 4 personer. De som hade ''löken'' var lediga och fick sova om de ville. De på insats var på beredskap för att springa ner och hjälpa VCP:n. I helhet så var man på posten i 1timme, sedan hade man lök i 1 timme, och sedan var man på beredskapen i insats i 2 timmar. Därefter började man om på listan igen. Den första posteringen började kl 18.00 på lördagen och den sista posteringen slutade vid kl 07.00 på Söndags morgonen. Vi upprätthöll VCP:n i 13 timmar. Men det hände en del saker mellan dessa 13 timmarna. Jag ska berätta lite av vad jag och min kompanjon ''K'' upplevde.

 

Den första gången vi blev utryckta när vi satt på insats så sprang vi ner och blev informerade av posten hur situationen låg till. Det var en kvinna och en man, ett par. Mannen var på väg mot sjukhuset med kvinnan eftersom hon hade skadat sig, vi bad mannen öppna alla dörrar och luckor i bilen för att vi skulle söka igenom bilen, mannen hade glömt att öppna en lucka och då bad vi honom att göra det, medans han öppnade luckan så sa kvinnan till mig viskandes att mannen hade slagit henne och att hon var rädd för honom, jag meddelade mina kamrater om detta så att de skulle vara på alerten men vi gjorde inget mot honom eftersom han var lugn för tillfället. Sedan hittade vi ett vapen i bilen, då tog jag och K med oss mannen för att göra en skyddsundersökning där vi hittade en kniv. Sedan bestämde vi oss för att göra ett gripande på grund av olaga vapeninnehav och han var misstänkt för misshandel. Han ville inte gripas och jag och K fick använda oss av greppen vi lärde oss på förmiddagen och fällde ner honom till marken där vi sedan vände honom med magen mot marken och hämtade buntband för att göra hans händer säkra. Vi fick lite problem att klura ut hur buntbanden skulle sitta så att de inte satt förhårt, men vi fick dit dem. Vi tog upp mannen och han ville prata med sin flickvän, vi lät honom göra det på avstånd för att vi ville inte göra honom arg. Därefter bröts momentet och vi hade en utvärdering på hur det gick.

 

Vid ett annat tillfälle så kom det ett fordon, som vi skulle söka igenom. Två personer kom ut ur bilen, en man och en kvinna, och kvinnan som körde fordonet sa att de hade varit på en fest. Hon var väldigt ''glad'' av sig så vi misstänkte att hon var alkohol påverkad. Vi sökte igenom bilen och hittade en person i bakluckan. Han var väldigt alkohol påverkad så jag satte mig ner bredvid honom och höll han vaken och gav han varma kläder. Där satt jag och höll honom sällskap medans mina kollegor hjälptes åt med de andra två. Mannen som kom ut ur bilen i början fick reda på att någon låg i bakluckan och ville titta vem det var och vad som hade hänt. Men han stoppades. Mannen stod och rökte på droger när vi bemötte honom i början och han försökta gömma det men vi hittade det. Därefter bröts det och vi hade en utvärdering om detta. När vi hade posten så kom det 2 st personer som jag uppmanade att vända om, men de hade druckit och envisades att ta sig förbi. Då kallade vi in insatsstyrkan som kom ner, och pratade med personerna. Vi satte oss ner med dem vid elden och vi hade tillkallat polis (inte på riktigt) för att hämta dem för att de var inte i skick för att klara sig själva.

 

Detta var några av de händelsarna som hände mig och K under natten, men det hände andra saker för de andra i vår grupp. Vi hittade allt från alkohol, droger och vapen i fordonen och på personerna. När vi sedan bröt VCP:n så städade vi undan alla hinder medans GK och FK rev förläggningen. Därefter åkte vi till Lv6:s vårdlokal för att vårda alla materiel vi hade använt oss av. Jag åkte med min sergeant till Ringenäs för att lämna tunnorna och ''tanktraps:en''. Vi återvände sen och fortsatte att vårda. När det var klart så fick vi mat. Nu trodde vi att vi skulle utvärdera övningen men vi delade snabbt in oss i 3st grupper och genomsökte området efter en person. Vi hittade honom och gjorde en skyddsundersökning och sen bröts det momentet. Nu till sist så hade vi utvärderingen där vi talade om alla för- och nackdelar med övningen. Enligt mig så har denna övningen varit en av det roligaste inom Försvarsutbildarna Halland. Jag ser fram emot att göra om detta och det är en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma. Försvarsutbildarna Halland rekommenderar jag starkt för alla som vill ha en rolig upplevelse som de aldrig kommer att glömma!

 

Lk1 Valentin Speljak

HvSS- träning

2013-04-18 | 22:33:00 | Kategori: HvSS-träning | 0 kommentarer
HvSS- träning är en träning inför en ungdomstävling som går av stapeln i augusti varje år, där tävlar försvarsutbildare i lag från hela Sverige och några lag från grannländerna. Grenarna är kopplade till sådant som vi genomför på vår övningar, te.x. sjukvård, hinderbana, orientering, skytte och mycket mer.Läs mer om tävlingen här: http://hvss.hemvarnet.se/ungdomstavlingen/
 
 

 

Vi samlades utanför vakten på lördagen och åkte direkt ner till skjutbanan och låste upp grinden. Sedan åkte vi tillbaka  till Lv6 där vi låste ut vapen och körde ner dem till skjutbanan. Det var några som hade varit uppe i en vinterkurs i Ånn och de anslöt sig till oss lite senare. Vi hade en snabb repetition på vapnet (22. long) och sedan skjöt vi ända fram till kvällen. Därefter hade vi fys där vi hade siv-basket och innebandy. Det var riktigt härligt att få röra på sig efter att ha legat nere på marken den största delen av skjutningen. Därefter var det dags att duscha och vi bestämde oss för att titta på en film. Vi tittade på ''Iron Man'', fast vi såg dock bara halva eftersom alla blev så trötta att vi gick och la oss.

 

Söndagen kom, vi gick upp ca kl 07.00 och därefter så åt vi frukost i matsalen och städade rent efter oss. Nu skulle vi ha sjukvård i idrottshallen. Vi delade in oss i 2 grupper på 3 personer. Sedan var den ena gruppen skadad och den andra gruppen vårdade dem, sedan bytte man plats. Detta gjorde vi i några timmar men det var både roligt och lärorikt, och det var bra för oss i den högre kursen att få repetera vissa saker. Sedan hade vi fys igen, den här gången började vi med att spela innebandy och sedan hade vi styrketräning.

Nu var denna HvSS träningen slut. Det var bra att börja skjuta såhär tidigt igen och börja träna på sin egen kropp. Jag ser fram emot tävlingen i Augusti!

 

Lk1 Valentin Speljak

Vapenutbildning

2013-04-16 | 21:04:00 | Kategori: Övningar | 0 kommentarer

Den här övningen har varit en av de bästa hittills. Det började Fredag kväll kl19.00. Vi blev inskickade på Lv6 och begav oss mot skolhuset och blev insuttna i aulan. Vi började direkt med lite teori om vapensäkerhet, ammunitionstyper med mera och därefter började vi med prov. Visst, prov kanske inte låter så kul men teori som denna (och 95% av teorin) är intressant som man ser fram emot. Fredagarna brukar vara lugna och sedan blev det lite kvällsfika och därefter till sängs. Nu började lördagen, dagen som alla såg fram emot. Det var idag vi skulle låsa ut våra vapen och påbörja vapentjänsten. Men som alla andra dagar så började vi med städningen. Samarbete krävs för att det ska bli bra och rent.

 

När allt var klart så väntade vi på att få våra vapen. Alla såg fram emot att se, känna och lära sig om dem. Ur mitt perspektiv, som LK1:a (Ledarkurs 1) var det riktigt roligt hela dagen att ''pilla'' med våra AK4B:or. De yngre kurserna fick ut sina vapen .22 lång. Vi plockade isär dem, satte ihop dem, isär, ihop, isär, ihop. Nu sitter allt i bakhuvudet. Vi gjorde även rent dem. Inte det roligaste men det är rätt så uppenbart att det måste göras. Men det är inte så farligt som det låter! Nu kommer vi till den roligaste delen av dagen. Vi ställde upp oss i korridoren med våra AK4:or och hörselkåpor. Det är ett dånande vapen bara på laddningen och vi var ett bra antal ungdomar som var i den ekande korridoren. Vi övade laddning, patron ur, eldavbrott, skjutställningar med mera. Detta gjorde vi hela dagen. När kvällen kom var man öm i händerna, man hade klämt sig på vapnet men framförallt, så kände man att man hade haft riktigt kul!

 

För att inte nämna ledarkurs utbildningen vi hade på lördag kväll. Den var riktigt roligt och intressant. Mycket psykologi som var väldigt intressant och gav oss många tankeställare. För att inte nämna ''heta stolen''. Vilket verkligen förde ledarskapsgruppen samman ännu mer. Mer vill jag inte avslöja om den men det är något att se fram emot. Klockan var runt elva tiden när vi fick gå och lägga oss, sen kom det... Vi fick ordern att vara marschklara inom 15min. Vi klädde på oss, ställde upp och vi skulle leta reda på två GMU:are som hade försvunnit. Vi delade upp oss i 3 grupper och började att leta. De hittades efter drygt en timme, vilket kunde varit mycket snabbare men det var lite detta som var meningen. Vi ställde upp igen i korridoren i kasernen. Allt sergeanten sa var att vi skulle utvärdera imorgon och gå och lägga oss. Humöret var ju inte på topp hos de flesta då med tanke på att klockan vid det här laget var ca halv ett på natten.

 

Söndagen började som vanligt med städning och frukost. Sedan hade vi försvarsupplysning om GMU och vi fick chansen att ställa frågor. Detta var väldigt bra för de yngre kurserna att ta alla sina frågor på en gång. Sedan fortsatte vi i LK1/LK2 med ledarskapsutbildningen och vi gick igenom gårdagens kvälls ''uppdrag''. Vi hade även mer om ledarskap, psykologi tänkande, ordergivning och lite mer av ''heta stolen''. Fram mot slutet av övningen samlades vi i kasernen för att utvärdera och till sist så hade avslutning med genomförande av ''höger, vänster, om!''.

 

Denna organisationen rekommenderar jag verkligen för de försvarsintresserade och för de som vill ha riktigt kul. Denna utbildningen har verkligen förändrat mig som person på ett positivt sätt och jag kommer att ha nytta av all lärdom i resten av livet. Med andra ord, att börja i denna organisationen har varit ett av mina bästa beslut hittills.

 

LK1 Valentin Speljak

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus